AGIR Suceava

Știri AGIR Suceava

2023-09-23



Suceava Science Weekend


Un eveniment dedicat științei și tinerilor pasionați de cunoaștere. Descoperă tainele universului alături de experți din diferite domenii.

2023-07-07



A VII-a ediție a Expoziţiei de Inovare si Educație Creativă pentru Tineret (ICE-USV)

Responsabili: Forumul Inventatorilor Români și Asociația Generală a Inginerilor din România

Manifestările fac parte din programul proiectului Pro-USV-Biom și au fost susținute din acesta cu sprijinul unor firme din județul Suceava: SC Assist Software SRL, SC Prod Alcar Impex SRL, SC SAVCOM SRL, SC Tehnoelectric SRL, SC Conin SRL, SC Econfaire SRL. La acest eveniment, tinerii inventatori și-au expus ideile sub formă de postere sau prototipuri și au fost jurizați pe parcursul manifestării de către juriul competiției. Evenimentul a găzduit un workshop și 14 prezentări într-o secțiune 10-InSTEAD pe subiecte legate de domeniul inovării în știință, tehnologie, inginerie, artă și design, la care au participat cercetători și cadre didactice din universitate și din țară care au interacționat cu cei aproximativ 200 de tineri. Prezentările au avut ca subiect organizarea și managementul activităților de cercetare, al proiectelor, dezvoltarea creativității, comunicare publică și diseminarea rezultatelor cercetării, stimularea antreprenoriatului. Prezentările 10-InSTEAD au fost susținute de către membrii proiectului ”Centrul de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător pentru regiunea de dezvoltare Nord-Est a României în cadrul Universitatii ”Ștefan cel Mare” din Suceava (COACH USV)”, fiind singurul centru regional de consiliere în cariera de cercetător pentru Regiunea Nord-Est, asociat European Research Area Talent Platform.
La ediția din acest an a expoziției ICE-USV au fost înregistrate 140 de lucrări cu autori din România, Croația, Polonia, Taiwan și Republica Moldova, reprezentând diferite asociații, institute de cercetare și universități: Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Academia Forțelor Terestre ”N. Bălcescu” din Sibiu, Universitatea de Stat din Chișinău, Universitatea Tehnică a Moldovei, Casa de Cultură s Studenților din Sibiu, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testimițeanu”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași etc.
Pe lângă medaliile de aur, argint și bronz, au fost acordate și 3 premii speciale. Premiul Best international innovation a fost acordat Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Premiul Best engineering innovation a fost înmânat unui grup de studenți de la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași pentru invenția Hand rehabilitation and evaluation system, având ca autori pe ROMAN Andrei-Iulian, POBORONIUC Marian-Silviu, PISERU Teodora și PISERU Emanuel-Andrei. Premiul special al expoziției ICE-USV 2023 a fost primit de delegația Universității Tehnice a Moldovei pentru invenția Motor hexafazat având ca autori pe RĂILEANU Corneliu, BURDUNIUC Marcel și GUȚU Grigorie. Casa de Cultură a Studenților din Sibiu a primit Diploma de excelență și Medalia USV pentru lucrările prezentate şi promovarea conceptului de Smart Energy în cadrul ICE-USV 2023.

2023-03-23



CONSFĂTUIREA ENERGETICĂ NAȚIONALĂ ,,CRIZA ENERGETICĂ DIN ROMÂNIA”

Sediul AGIR din Calea Victoriei 118, București

Responsabili: Asociația Generală a Inginerilor din România, Academia de Științe Tehnice din România, Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei

Colaboratori: Societatea Inginerilor Energeticieni din România, Comitetul Național Român CIGRE, Comitetul Național Român al Marilor Baraje, Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie
I. Comunicări
1. Pot sursele regenerabile de energie să acopere necesarul de energie al țării?
• Prof. univ. em. dr. ing. DHC Nicolae Golovanov, ASTR.

2. Auditul energetic, radiografie către eficiența energetică
• Prof. univ. dr. ing. Radu Pentiuc, membru al CD al AGIR, Director Dpt. Elth - USV, auditor energetic.

3. Criza energetică din România – cauze și soluții posibile de depășire
• dr. ing. Ștefan Gheorghe, Director CNR-CME, ing. Marian Cernat, expert in energie – CNR – CME.

4. Criza energetică din România. Măsuri de reducere a efectelor crizei energetice asupra economiei, energeticii și a bunăstării generale
• prof. univ. dr. ing. Victor Vaida, Președinte SIER.

5. Soluții noi de stocare a energiei electrice, ca parte a foii de parcurs privind strategia de dezvoltate a SEN
• prof. univ. dr. ing. Mihai Sănduleac, Vicepreședinte CNR-CIGRE.

6. CHEAP, un deziderat al hidroenergeticii românești
• lect. univ. dr. ing. Cătălin Popescu, Președinte CROMB, dr. ing. Irinel Daniela Iacob, Vicepreședinte CROMB.

7. Noul model de piață în contextul crizei energetice, la nivel european
• dr. ing. Cristina Popescu, Președinte IRE.

II. Discuții. Propuneri privind reducerea efectelor crizei energetice asupra economiei, energeticii și bunăstării generale.